Serdülő tanácsadás

Miért szeretnek hozzám járni a tinik?

A legfontosabb, hogy egy idő után elkezdik jobban érezni magukat. Amikor tapasztalják, hogy nálam szépen lassan lebonthatják a maguk köré épített vastag védelmi falakat, mert nincsenek tabu témák, mondhatom úgy is, hogy semmi sem ciki, és érzik az őszinte segíteni vágyó bizalmamat, odafordulásomat, ahol tudják, hogy az általános titoktartási kötelezettségem még védi is őket, akkor elkezdik érezni a biztonságot, azt a teret, ahol megnyílhatnak, ahol mesélhetnek, és együtt gondolkozhatnak velem. Ezt egészíti ki a szaktudásom és korosztállyal szerzett szakmai tapasztalatom.

Mire vágyik a tinédzser?

Teljes és őszinte elfogadásra. Támogatásra és szelíd biztatásra. Arra az érzésre, hogy tudja, hogy, ha bármikor szüksége van rá, akkor bizalommal fordulhat hozzánk, akkor is, ha előtte esetleg elutasító, vagy akár szemtelen is volt. Akkor is szeretetre vágyik, ha ő éppen ellenkezik, vagy félrevonul, és nem keresi családtagjai társaságát. Akkor is, amikor a szülő azt érzi, hogy nem oszt meg vele bizonyos dolgokat. A tinédzser dolga, hogy elkezdjen leválni a családjáról, hogy kialakítsa a saját stabil énképét, megszilárduljon a személyisége. Ehhez néha meg kell kérdőjeleznie dolgokat, és átmenetileg a szüleivel is szembe fordulhat, majd eljön a pillanat, amikor úgy tér vissza, mintha semmi sem történt volna. Nem kisgyerek már, objektívebben rálát a családban működő dinamikára, és azt a saját tapasztalatai, vágyai alapján értékeli.

A tinik nagyon kritikusak, és nem könnyű elnyerni a bizalmukat, amely rendjén is van. Fejlett az igazságérzetük, és ők már képesek elvonatkoztatni, és komplex összefüggéseket átlátni a világ, az élet, az emberi kapcsolatok vonatkozásában. Ezért különösen fontos, hogy hitelesek legyünk, amikor velük beszélgetünk, velük dolgozunk. Ez alatt azt érzem, hogy a szavainkkal kifejezett gondolataink összhangban állnak a mögöttes érzelmeinkkel.

Szülőként nehéz, de bele lehet törődni, hogy ebben az életszakaszban nem feltétlenül velünk akarja megbeszélni aktuális nehéz érzéseit, és az is előfordulhat, hogy úgy érezzük, hogy elakadtunk mi magunk is, nem tudjuk, hogy hogyan támogassuk, motiváljuk, segítsük serdülő gyerekünket.

Ilyenkor, még éppen jó időben egy serdülő tanácsadási folyamat keretében képessé válik a fiatal arra, hogy megértse, feldolgozza, átkeretezze negatív érzéseit, szomorú tapasztalatait, traumáit, és felkészültté váljon egy lelkileg egészséges felnőtt életre.

Bizalom, Biztonság, Elfogadás, Hitelesség, Szakértelem

Milyen gondokkal lehet hozzám fordulni?

Amikor egy-egy osztályt meglátogatok, meg szoktam kérdezni a diákokat, hogy szerintük milyen témákkal, nehézségekkel lehet hozzám fordulni. Ilyenkor látom, hogy ők maguk is meglepődnek, hogy pillanatok alatt, milyen sokféle kérdés merül fel, amely gondot okozhat a mindennapi életükben, és beárnyékolhatja a vágyott, szárnyaló, boldog, szerelmes, lelkesedő tini éveiket. Az a legszomorúbb, hogy bár manapság már természetes, hogy valaki pszichológusi segítséget kér, még sem evidens annak a felismerése, hogy bármilyen dologgal kapcsolatban, amely nekem gondot, kellemetlenséget, feszültséget, nehéz érzéseket okoz az életemben, kérhetem szakember segítségét, és ezt adott esetben még titkolnom sem kell, akár büszke is lehetek rá.

Pár téma a teljesség igénye nélkül, amellyel fordulhatnak hozzám a fiatalok:

  • Önbizalom, önértékelés fejlesztése
  • Baráti- kortárs kapcsolatok nehézségei
  • Szülő- gyerek kapcsolat javítása
  • Ki vagyok én, hol a helyem a világban?
  • Teljesítménykényszer, Iskola nehézségek
  • Önállósodás
  • Pályaválasztás, tervek, célok keresése
  • Kamaszkori viharok, hangulatingadozások, hormonális és testi változások
  • Identitás keresés
  • Érzelemszabályozás

Ami fontos, hogy a serdülő tanácsadáson klinikai értelemben egészséges fiataloknak nyújtok támogatást.

"Pszichológushoz járni menő, mert fel merem vállalni magamat, úgy ahogy vagyok, ahogy éppen érzem magam."

Miben tér el serdülő konzultáció a felnőttől?

Itt csak a saját tapasztalataimból tudok kiindulni. Egy 14-20 éves fiatal még ismerkedik a világgal, feltérképezi, felfedezi azt, gyűjti az élményeket, tapasztalatokat, persze nem úgy már mint egy kisgyermek. Ők már nem fogadják el a szabályokat feltétel nélkül, a felnőtt szava már nem szent. A kamaszok már kritikusan értékelnek, absztrakt következtetéseket vonnak le, viszont kevés még a személyes tapasztalatuk, ezért sokkal több visszajelzésre vágynak. Visszakérdeznek, igénylik, hogy megosszam velük adott esetben a saját tapasztalataimat, saját gondolataimat is, amelyekből azután ők már tovább építkezhetnek, fejleszthetik érzelmi intelligenciájukat, asszertivitásukat. Ez némileg ellent mond annak, hogy egy pszichológusnak teljesen semlegesnek kell lenni, de én inkább úgy gondolom, hogy egy tinikkel dolgozó pszichológusnak objektívnek, elfogulatlannak, de emberinek kell lenni, akihez tud kapcsolódni az önmagát kereső, szárnyait próbálgató kamasz.

Személyesen és online is várom a fiatalokat, ha az aktuális járványhelyzet ezt indokolja, vagy komfortosabb a tinédzser számára!

A konzultációk 50 percesek, a titoktartás keretei között zajlanak. A szülőkkel a szülő konzultáció keretein belül, a titoktartást figyelembe véve, tartom a kapcsolatot. Amennyiben úgy tapasztalom, hogy a problémák túlmutatnak a normál serdülőkori krízisen, elakadáson, esetleg veszélyeztető mértékűek, a családot tovább irányítom a megfelelő szakellátásba. 

© 2019 Pszichologushoz_megyek  Budapest Tel.: +36 70 410 95 06
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!